Mbjelljet artificiale të flokëve krijuan një përshtypje të jashtëzakonshme kur u prezantua për herë të parë në fund të viteve 70. Në këtë artikull ne do të fillojmë duke shqyrtuar aspektet kryesore të një mbjellje artificiale të flokëve dhe pastaj të japim detaje se si kryhet procedura. Përpara se të procedojmë, duam të theksojmë se metoda e ‘mbjelljes artificiale të flokëve’ për të cilën do shkruajmë në këtë artikull nuk i referohet përdorimit të parukeve. Qimet e flokëve mbillen individualisht në të njëjtën mënyrë si një operacion të vërtetë mbjellje flokësh.

Kandidatët Për Një Mbjellje Flokësh Artificiale

Operacioni artificial i mbjelljes së flokëve është zhvilluar si trajtim alternativ duke premtuar shumë për pacientët që nuk mund t’i nënshtrohen një operacioni të vërtetë mbjellje flokësh për arsye si: zona e pasme e kokës nuk ka flokë mjaftueshëm të dendur për të dhuruar ose pacienti është i sëmurë. Termi ‘fibra bio’ tani është zakonisht i lidhur me metodën artificiale të mbjelljes së flokëve. Mbjelljet artificiale të flokëve që janë paraqitur si një alternativë e rëndësishme për një mbjellje të vërtetë të flokëve, për shkak të komplikimeve të lidhura me procedurën si; infeksionet, formimin e kisteve dhe inflamacionin, është mbajtur nën shqyrtim nga disa vende. Procedura u ndalua së pari në vitin 1983 në Amerikën e Veriut nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA). Pas Amerikës së Veriut edhe vende të tjera ndaluan procedurën. Në ditët e sotme, disa klinika ende ofrojnë mbjellje artificiale të flokëve, duke deklaruar se ato kanë bërë përmirësime duke zhvilluar fibra që kanë më shumë përputhshmëri biogjike.

Procedura e Mbjelljes Artificiale të Flokëve

Gjithashtu i njohur nga emra të tillë si mbjellja e flokëve të sintetikës dhe fibrave bio; një procedurë artificiale e mbjelljes së flokëve është procesi i transplantimit të fibrave artificiale që janë në dispozicion në ngjyra të ndryshme, me gjatësi të ndryshme si zëvendësim për folikulat e flokëve të një personi. Meqenëse kjo procedurë përfshin rreziqe, është e rëndësishme të vlerësohet përshtatshmëria e pacientit dhe të kryej disa teste mjekësore për të vazhduar.” Hapi i ardhshëm është vëzhgimi i reagimit të trupit ndaj flokëve artificiale; çdo një javë gjatë një periudhe prej të paktën një muaj, duhet të kryhet një numër i vogël i testeve të implanteve përpara se të kryhen seancat më të mëdha. Pacienti mund t’i nënshtrohet vetëm mbjelljes artificiale të flokëve nëse ai / ajo kalon testet e tolerancës. Mbjelljet artificiale të flokëve kryhen duke përdorur fijet e flokëve të bëra nga fibra poliamide. Procesi i mbjelljes kryhet nën anestezi lokale duke përdorur një pajisje implanter. Pajisja e fut fijen e flokut në lëkurën e kokës në një thellësi pre 0.3 mm. Në këtë aspekt, i përngjan metodës DHI të mbjelljes së flokëve. Ashtu si metoda DHI, gjatë provesit të mbjelljes së flokëve, mikro vrimat krijohen individualisht me përdorimin e një implanti. Vendosja e fibrave bio stabilizohet nga një nyje e cila vendoset poshtë lëkurës. Pas procesit të transplantimit, ndërsa trupi përpiqet të mbyllë kanalin e plagës duke rritur indin e ri lidhës, ai gjithashtu mbush në lakun e fibrave sintetike. Si rezultat, flokët artificiale do të jenë më të sigurta në lëkurën e kokës.

Komplikimet e Lidhura me Mbjelljen e Flokëve me BioFibra

Megjithëse janë bërë shumë përmirësime që nga prezantimi i parë, akoma ka probleme madhore gjatë mbjelljes artificiale të flokëve të cilat nuk janë eleminuar:

Fakti që trupi i percepton fibrat artificiale të flokëve si një substancë të huaj.

Në një procedurë organike të mbjelljes së flokëve, trupi njeh se indet i takon personit, kështu që nuk shfaqet refuzim, si dhe reaksioni imun. Një tjetër aspekt i rëndësishëm në lidhje me mbjelljet e flokëve me flokë artificiale ose gjysmë biologjike që përdoren është fakti që kanali i plagës në të cilin futet flokët artificiale nuk mund të shërohet siç duhet, gjë që do të thotë se ka vazhdimisht një hyrje të hapur nga jashtë, duke krijuar një mjedis ideal për bakteret dhe mikrobet të tjera. Kjo, nga ana tjetër, shkakton trupin për të formuar një reaksion imun të vazhdueshëm që në mënyrë të pashmangshme çon në infeksione dhe inflamacion në lëkurën e kokës.

Disa Komplikime Të Tjera

  1. Teksa mbjellja në zona me inde shumë të hollë lëkure ndalohet rreptësisht, pacientët të cilët kërkojnë mbulim brenda zonave përkatëse, nuk mund t’i nënshtrohen mbjelljes së flokëve të fibrave bio. Këto zona i referohen tempujve dhe vijës së flokëve të ulët frontale.
  2. Pacientët janë në një rrezik në rritje për të përjetuar inflamacion të dukshëm (infeksione) në lëkurë. Kjo, nga ana tjetër, do të çojë në formimin e plagës që do të duket estetikisht e pakëndshme; duke e lënë lëkurën të ashpër dhe të pabarabartë.
  3. Përafërsisht 15-20% e fibrave artificiale të flokëve të mbjellura bien çdo vit. Për këtë arsye, flokët e mbjellur nuk do të mbeten të përhershme si flokë natyrale. Flokët shtesë duhet të mbillen çdo vit.
  4. Edhe pse cikli jetësor i fijeve të flokëve artificiale të mbjellura ndryshojnë nga njëra tjetra, gjatësia e parashikuar e jetës konsiderohet të jetë rreth 8 deri në 10 vjet. Faktorët përcaktues të jetëgjatësisë lidhen gjithashtu me reagimin e trupit ndaj flokëve artificiale.
  5. Për shkak se faktorë të tillë si nxehtësia (krehja në parukeri, tharja) dhe kimikatet e aplikuara (stilimet e ndryshme të flokëve) kanë më shumë gjasa të shkaktojnë dëme të flokëve artificiale, ato duhen trajtuar me kujdes shtesë.
  6. Mund të ndodhin reaksione inflamatore të tilla si infeksione dhe puçrra fytyre.
  7. Ndërsa trupi mund të duket sikur ka pranuar fibrat artificiale të flokëve të mbjellura në fillim, ekziston mundësia e refuzimit pas njëfarë kohe. Në një rast të tillë, flokët artificiale të mbjellura duhet të hiqen.
  8. Fijet sintetike të flokëve që janë refuzuar nga trupi, mund të shkaktojnë dëme të përhershme në lëkurë.
  9. Nëse një person i cili ka kryer mbjellje flokësh të fibrave bio ka zhvilluar një infeksion të tillë në lëkurë, fatkeqësisht nuk është e mundur të kryhet një transplant organik i flokëve në të njëjtën zonë.

A Ju Siguron Pamje Natyrale Mbjellja Artificiale e Flokëve?

Kjo pyetje është ndoshta çështja që pritet më shumë pas artikullit tonë. Sigurimi i një përgjigje të caktuar është në të vërtetë sfiduese, por ne do të dëshironim të hedhim pikëpamjet tona mbi këtë temë:

Edhe nëse mbjellja e flokëve të fibrave bio mund të ofrojë një pamje relativisht të pranueshme pas procedurës, pas njëfarë kohe nuk do të jetë në gjendje ta ruajë këtë pamje. Arsyeja është shumë e qartë; ajo nuk është pjesë e organizmit njerëzor. Ndërsa flokët artificiale marrin një pamje të zymtë, flokët do të fillojë të përkeqësohet deri në fund të vitit. Prandaj, në mënyrë që të rivendosen flokët artificiale në gjendjen fillestare, duhet të mbillen fijet shtesë të flokëve. Megjithëse kjo situatë mund të duket se lidhet me shqetësimet rreth kostos, kur edhe infeksionet hyjnë në lojë, kjo mund të shkaktojë probleme të rëndësishme që nuk mund të ndryshohen lehtësisht.

Përfundimi:

Në përfundim, edhe pse mbjelljet artificiale të flokëve duket se janë premtuese për njerëzit që nuk kanë asnjë mundësi tjetër, është e rëndësishme të pranojmë faktin se nëse ata planifikojnë t’i nënshtrohen një operacioni të tillë, ato gjithashtu duhet të pranojnë të gjitha rreziqet në lidhje me këtë ndërhyrje. Ne mund të themi me siguri të plotë se kjo metodë nuk siguron një zgjidhje të përhershme. Përveç opsionit të mbjelles së flokëve të fibrave bio, një metodë tjetër që njerëzit që përjetojnë humbjen e flokëve janë duke pritur me padurim, është klonimi i flokëve. Nëse dëshironi të merrni më shumë informacion mbi klonimin e flokëve, mund të lexoni artikullin tonë dedikuar kësaj teme.